zaterdag 30 juli 2011

Eerste bereidingen van het jaar staan op't schab

De fantastische lente heeft mijn braambessenstruik dit jaar een geweldige hoop bloemen en nu ook onwaarschijnlijk veel vruchten opgeleverd, die ik vandaag ben beginnen plukken. Ik kon op mijn gemak 2 kilo vruchten van de struik plukken, het was maar kwestie van mijn handen tussen de takken te stoppen en volle handen rijpe vruchten te plukken.

Met deze vruchten heb ik in 4 bokalen evenveel verschillende recepten voor de eerste cremes van dit jaar ingemaakt. Ik heb een versie met citroen en vanille, een met kandijsuiker en kaneelstokken, een versie met honing en een versie met luikse siroop.In tegenstelling met mijn recepten van vorig jaar (die ik vergeten ben) heb ik deze keer de vruchten in suiker gemacereerd en direct alcohol en water aan de vruchten toegevoegd (in plaats van de vruchten in te maken in pure alcohol en er later na het filteren gekoelde siroop aan toe te voegen). Deze bokalen mogen nu een aantal maanden rusten alvorens ze gefilterd, gebotteld en geproefd kunnen worden.

De volgende dagen en weken zal ik nog veel meer kunnen oogsten, er staan misschien nog wel 10 keer zoveel onrijpe vruchten op de struik (dat kan 50 liter sterke drank opleveren!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten